Når alt er sagt og gjort, kan Guardians godt vise seg å gi Yankees en tøff test i løpet av ALCS.

Det skjedde ikke i spill 1.

Yankees gikk ikke akkurat over sin siste AL Central-fiende, men de gikk, utnyttet fire ville plasser og slug akkurat nok til å sørge for at Carlos Rodons dominerende utspill ikke gikk til spille i en 5-2 seier over Guardians mandag kveld i The Bronx.

Rodon leverte en sterk returstart fra sin ALDS-nedtur, og kastet seks omganger med ett-løpsball med ni strikeouts (syv via skyveknappen) og 25 støt. Han lyktes i målet om å beholde roen, etter å ikke ha klart det mot Royals forrige uke, og fikk Yankees av gårde på høyre fot i ALCS.

Yankees klarte ikke å bryte kampen åpen fordi de gikk 0-for-7 med løpere i scoringsposisjon – noe som gjorde det til 6-for-42 gjennom fem sluttspillkamper – men gjorde nok for å klare seg.

I tillegg til hjemmeløp alene fra Juan Soto og Giancarlo Stanton, trakk Yankees syv gange og scoret tre løp, i stor grad takket være Guardians reliever Joey Cantillo – Clevelands siste versjon av Wild Thing – som kastet fire ville toner.

Etter at Soto tok Alex Cobb dypt for å lede den tredje omgangen til en 1-0-ledelse, gikk høyrehenderen fulle basene og ble slått ut av kampen. Cantillo kom inn og satte et par hurtigballer som gjorde at Aaron Judge og deretter Stanton kunne score fra tredje og gjorde 3-0. Den ene kom under et slag med Anthony Rizzo, som gikk 1-mot-3 med en gåtur i sin første kamp tilbake etter å ha brukket to fingre for 16 dager siden.

Cantillo kom tilbake i den fjerde omgangen og gikk Gleyber Torres, og kastet deretter ytterligere to ville pitcher til Soto, noe som gjorde at Torres kunne ta tredje og score på dommerens offerflue som gjorde 4-0.

The Guardians knakk til slutt resultattavlen mot Rodon i den sjette omgangen, da nr. 9-slåeren Brayan Rocchio slo på en innvendig hurtigball og drillet den til et hjemmeløp alene som reduserte til 4-1.

Men Rodon lot ikke natten løse seg på grunn av en lang ball – slik han gjorde i ALDS da Salvador Perez tok ham dypt – og trakk seg fra toppen av Guardians-serien for å avslutte kvelden med stil.

På en kveld da han avsluttet fem av seks omganger med en strikeout, ga Rodon seg selv mange muligheter til å bære følelsene sine på ermet, men holdt dem i stedet inne, noe som fungerte til hans fordel.

Stanton ga deretter Yankees litt pusterom i den syvende omgangen, og skjøt en missil av et hjemløp på bakveggen til Guardians bullpen. Det 439 fot lange skuddet satte Yankees opp til 5-1 og fortsatte et monster etter sesongen for veteranen DH.

The Guardians tok turen tilbake i toppen av den åttende omgangen mot venstresydde Tim Hill, delvis takket være et obstruksjonsrop. Med én ute og en løper på først, tok Rocchio en ball av den dykkende Rizzos hanske og inn i høyre felt. Rocchio løp inn i Hill, og dekket første base, mens han rundet posen og igjen da han gikk tilbake til den. Hill hadde ballen i hansken sin andre gang og merket Rocchio, men dommerne kalte pitcheren for hindring, slik at Rocchio ble nummer to.

Steven Kwan kom opp neste gang og la en singel gjennom venstresiden til 5-2 – som markerte det første opptjente løpet Yankees bullpen har tillatt denne ettersesongen.

Aaron Boone kalte deretter på Luke Weaver for redningen på fem ut, og han leverte, og løftet Yankees til en 1-0 ledelse i serien.